Zártláncú körfolyamat

Miért?

A világ jelenleg azzal az egyre növekvő népesség táplálásának a kihívással szembesül, miközben a bolygó korlátai adottak.  Ennek az eléréséhez fontos az alapanyagok optimális felhasználása és a pazarlás elkerülése. Azt látjuk továbbá, hogy nagyon gyorsan nő az érdeklődés a zárt-hurkú körfolyamatok létrehozására.

A haszonállatok és ezért a gazdálkodók is létfontosságúak!

Az állatállomány egyedülálló. Enélkül nem lehet zárthurkú körfolyamat. Az ember számára ehetetlen melléktermékeket az állatok alakítják át hússá és tejjé. És a trágyájuk nélkülözhetetlen hogy a földet, amin a szántóföldi növénytermesztés a haszonnövényeket megtermeli, termőképessé tegyük.

Az állattenyésztők létfontosságúak a zárthurkú körforgás létrehozásában. Úgy állítják össze az állatok takarmányait, hogy a lehető legkisebb mértékben versenyezzen az élelmiszer termeléssel. Ezért van, hogy olyan haszonnövényekkel takarmányozzák az állatokat, amelyek az emberi fogyasztásra nem alkalmasak, pl. fű. Az állattartók melléktermékekkel egészítik ki az állatok adagját.  

Duynie 

A Duynie egy tengely a körfolyamatban, mert összeköti egymással a melléktermék keresletet és kínálatot.

  • Mint szolgáltatás orientált vállalat, a Duynie a melléktermékek szabályos feldolgozását biztosítja (például tárolás, szállítás és minőségellenőrzés). Ebből kifolyólag a gyártók teljes egészében a élelmiszer és bio-üzemanyag gyártásra tudnak figyelni.
  • A Duynie a továbbiakban biztosítja, hogy a melléktermék mint tápláló és fenntartható állati takarmány tudjon szolgálni. A Duynie anyavállalata, a Duynie Csoport szintén használ melléktermékeket a pet-food gyártásba, műszaki berendezésekhez és biomasszaként. 
Egyéb kapcsolódások

A körfolyamaton belüli más szereplőknek is felelősséget kell vállalni.

  • Az élelmiszer és bioüzemanyag gyártók igyekeznek az alapanyagokat optimálisan használni, és elkerülni a pazarlást. Aktívan elkötelezettek abban is, hogy új utakat találjanak arra, hogy a gyártási folyamataikban keletkező melléktermékekből érték származzon, megelőzve az élelmiszer pazarlást. 
  • A növénytermesztő gazdaságok a földeket arra használják, hogy élelmiszer célú haszonnövényeket termesszenek. Ők a földek termőképességének javítására felhasználják az állati trágyát.
  • A hatóság fontos előremozditó szerepet tölt be. Neki kell minden szereplőt a láncban engedélyezni, hogy a lehetőségeket optimálisan használják a zártláncú körfolyamat létrehozásához.
  • A fogyasztók szívesen választják fenntartható fogyasztási szokások elsajátítását, mint például az élelmiszer pazarlás minimalizálása.

Az emberi élelemtől a melléktermékekig

Az élelmiszer és bioüzemanyag gyártók haszonnövényekből élelmiszert és bioüzemanyagot állítanak elő. A feldolgozási folyamatban kieső anyagokból lesznek a melléktermékek. Ezért van egy kapcsolat a termékek  között, amit az emberek fogyasztanak, és a melléktermékek között, amit az állatokkal etetünk meg. Hogy egy példát adjunk: a burgonyát a chipsz és hasábburgonya gyártásra használják.  A burgonyahéj ennek a folyamatnak a részeként kerül előállításra. Ez tápanyagdús melléktermék a sertések számára.

További példákért forduljon az értékesítési képviselőjéhez! 

Ez a weboldal sütiket használ, hogy javítsuk  weboldalunkat az Ön tapasztalatai által. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Részletesebb információt Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál.