Répaszelet

Nedves, Fejős tehén, Fehérjében gazdag, Energiaforrás

Mi ez a termék?

Nedves répaszelet: a cukor kivonása (mosás, szeletelés, kilúgzás) után nyert melléktermék(’répacsík’). Az egyszer préselt 6-7 %, a kétszer préselt pedig 13-16 % szárazanyagot tartalmaz, aminek közel 60-65%-át a nitrogénmentes kivonható anyag, főleg a szacharóz (répacukor) teszi ki (5-8 %sza.), nyersfehérje-tartalma 10 -13%, nyersrost-tartalma 23-25%/sza. Kiváló hőstressz takarmány, mivel rostja gazdag pektinben. A cellulózhoz képest könnyebben lebontható hemicellulózok mennyisége jelentős a répaszeletben: 29%/sza. A répaszeletben található rost lebontásakor a bendőben kevesebb hő keletkezik, mint a cellulózban gazdag széna rostbontásakor, ezért kedvező hatású rostforrás hőstressz idején.

Jellemzők

Silózott nedves répaszelet: Könnyen erjeszthető, nagy szénhidráttartalmú anyag, mely kiválóan erjed. Nyersfehérje-tartalma 12,5%sza., nyersrost-tartalma 25%, energiatartalma: 7,02 MJ/kg sza NEl (3. és 4. táblázat). Hemicellulóz-tartalma jelentős: 21%/sza. Silózását azonnal (októberben, meleg időben), de legkésőbb 1-2 napon belül (novemberben, hideg időben) el kell végezni. Alacsony szárazanyag-tartalma (elérheti a 20-22%-ot) ellenére önmagában is kiválóan erjed fóliatömlőben, de a szárazanyag-tartalom növelése, illetve a csurgaléklé megkötése érdekében keverten is silózható kukoricaszárral, szecskázott széna, valamint szalma (+3-5%) felhasználásával, esetleg gabonadarával. Mivel önmagában is kiválóan erjed, a keverés pedig munkaigényes és ronthatja az anaerob körülményeket (levegőssé teszi a halmazt), ezért keverését általában a gyakorlat nem végzi. Erjedése annyira kedvező fóliatömlőben, hogy az erjedést segítő vagy irányító adalékanyag használata nem szükséges. Amennyiben a silózás préseléses technológiával, fóliatömlőben történt, úgy télen 30-50 cm felületi réteg átfagyhat, ezért takarmány-kiosztáskor meg kell várni, amíg kienged! Répaszelet fóliatömlőbe történő préselésekor 10-12 bar nyomásnál nagyobb préselőerőt nem javasolt használni, mivel pépesíti az anyagot és fokozott gázképződést eredményezhet. Fóliatömlőben 680-800 kg/m3 térfogatsúly érhető el. A fóliatömlőből történő kitárolás során különös figyelmet kell fordítani a talajszennyeződés elkerülésére. Etetett mennyisége tejelő tehén esetében 5-10 kg/nap/tehén nedvesen és 1-3 kg szárazon.

3. táblázat A silózott répaszelet energia- és táplálóanyag-tartalma (Schmidt, 2003)

http://topsilo.gds.hu/uploads/mellektermek/3.jpg

4. táblázat A silózott répaszelet táplálóanyagainak látszólagos emészthetősége és fehérjelebonthatósága (Schmidt, 2003)

http://topsilo.gds.hu/uploads/mellektermek/4.jpg

dg = bendőbeli lebonthatóság, df = diszkontfaktor, ami a rosttartalom függvénye; ADIN a ny.feh.%-ban % = emészthetetlen fehérjehányad

Ez a weboldal sütiket használ, hogy javítsuk  weboldalunkat az Ön tapasztalatai által. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Részletesebb információt Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál.